Media bewerken : Het optiepaneel in de werkruimte Bewerken gebruiken

Het optiepaneel in de werkruimte Bewerken gebruiken
Met behulp van het Optiepaneel in de werkruimte Bewerken kunt u media, overgangen, titels, afbeeldingen, animaties en filters wijzigen die u aan de tijdlijn hebt toegevoegd. Het aantal tabbladen en bedieningselementen dat beschikbaar is, is afhankelijk van het type media dat u selecteert. Als u bijvoorbeeld een videofragment selecteert en op Opties klikt in het paneel Bibliotheek, worden twee tabbladen weergegeven: het tabblad Video en het tabblad Kenmerk.
Video: Tabblad Video
Videoduur — hier wordt de duur van het geselecteerde fragment weergegeven in uren:minuten:seconden:frames. U kunt het geselecteerde fragment bijsnijden door de duur van het fragment te wijzigen.
Fragmentvolume — hiermee kunt u het volume van het audiosegment van de video aanpassen.
Dempen — hiermee kunt u het geluid van het audiosegment van de video uitschakelen, zonder het segment te verwijderen.
Fade-in/uit — hiermee kunt u het volume van het fragment geleidelijk verhogen/verlagen voor een vloeiende overgang. Selecteer Instellingen > Voorkeuren > Bewerken om de duur voor in-/uitfaden in te stellen.
Draaien — hiermee wordt het videofragment gedraaid.
Kleurcorrectie — hiermee kunt u tint, verzadiging, helderheid, contrast en gamma van het videofragment aanpassen. U kunt ook de witbalans van het video- of afbeeldingsfragment aanpassen of automatische toonaanpassingen aanbrengen.
Snelheid/Tijdsverloop — hiermee kunt u de afspeelsnelheid van uw fragment aanpassen en tijdsverloop- en stroboscoopeffecten toepassen.
Variabele snelheid — hiermee kunt u de afspeelsnelheid van een fragment wijzigen met verschillende tussenpozen.
Video omkeren — hiermee wordt de video van achteren naar voren afgespeeld.
Audio splitsen — hiermee kunt u het geluid uit een videobestand halen en op de stemtrack plaatsen.
Splitsen op scène — hiermee wordt een vastgelegd DV AVI-bestand gesplitst op basis van de opnamedatum en -tijd of op basis van de wijzigingen in de video-inhoud (dat wil zeggen: wijzigingen in de beweging, cameraverschuiving, wijzigingen in de helderheid, enzovoort).
Video multi-bijsnijden — hiermee kunt u de gewenste segmenten in een videobestand selecteren en extraheren.
Optie voor resampling — hiermee kunt u de hoogte/breedte-verhouding voor de video instellen.
Foto: tabblad Foto
Duur — hiermee stelt u de duur van het geselecteerde afbeeldingsfragment in.
Draaien — hiermee wordt het afbeeldingsfragment gedraaid.
Kleurcorrectie — hiermee kunt u tint, verzadiging, helderheid, contrast en gamma van het videofragment aanpassen. U kunt ook de witbalans van het video- of afbeeldingsfragment aanpassen of automatische toonaanpassingen aanbrengen.
Optie voor resampling — hiermee kunt u de hoogte-breedteverhouding van een foto wijzigen bij toepassing van een overgang of effect.
Pannen & zoomen — past het pan- en zoomeffect toe op de huidige afbeelding.
Voorinstellingen — hiermee beschikt u over verschillende instellingen vooraf voor pannen en zoomen. Selecteer een voorinstelling in de vervolgkeuzelijst.
Aanpassen — hiermee kunt u opgeven hoe u de huidige afbeelding wilt pannen en zoomen.
Kleur: tabblad Kleur
Duur — hiermee stelt u de duur van het geselecteerde kleurfragment in.
Kleurselectie — klik op het kleurvak om de kleur aan te passen.
Tabblad Kenmerk
Masker- & chromatoets — hiermee kunt u overlayopties, zoals masker, chromatoets en transparantie toepassen.
Uitlijningsopties — hiermee kunt u de positie van een object in het voorbeeldvenster aanpassen. Stel de optie in via het pop-upmenu Uitlijningsopties.
Laatste filter vervangen — hiermee kunt u het laatste filter dat op een fragment is toegepast, vervangen door een nieuw filter naar het fragment te slepen. Schakel deze optie uit als u meerdere filters aan uw fragmenten wilt toevoegen.
Toegepaste filters — hiermee worden de videofilters weergegeven die op een fragment zijn toegepast. Klik op of om de volgorde van de filters in te stellen. Klik op om een filter te verwijderen.
Voorinstellingen — hiermee beschikt u over verschillende instellingen vooraf voor filters. Selecteer een voorinstelling in de vervolgkeuzelijst.
Filter aanpassen — hiermee kunt u het gedrag van het filter bepalen in de clip.
Richting/Stijl — hiermee kunt u de richting en stijl van het begin/einde van het fragment instellen. Deze optie kan worden ingesteld op statisch, boven/onder, links/rechts, linksboven/rechtsboven en linksonder/rechtsonder.
Voor de stijl kunt u de richting van begin/einde van het fragment instellen via: Draaien voor/na de pauzeduur en In-/uitfaden van bewegingseffect.
Fragment vervormen — hiermee kunt u het formaat en de verhoudingen van het fragment aanpassen.
Rasterlijnen weergeven — hiermee kunt u de rasterlijnen weergeven. Klik op om een dialoogvenster te openen waarin u instellingen voor de rasterlijnen kunt opgeven.
Geavanceerde beweging — hiermee opent u het dialoogvenster Beweging aanpassen waarin u de beweging van overlays en titels kunt aanpassen. Zie Beweging aanpassen voor meer informatie.