Disks branden : Een menusjabloon bewerken

Een menusjabloon bewerken
Als u een menusjabloon wilt bewerken, kiest u opties op het tabblad Bewerken of klikt u op menuobjecten in het voorbeeldvenster. U kunt ook nieuwe teksten, decoraties en notitiemenu's toevoegen. Aangepaste sjablonen kunt u vervolgens opslaan als nieuwe menusjablonen.
Als u met Blu-ray-disks werkt, kunt u geavanceerde menu's maken die gebruikt kunnen worden zonder het afspelen te onderbreken. Dit betekent dat kijkers door de inhoud van de disk kunnen navigeren terwijl ze de film bekijken.
De stijl van tekst in menu's bewerken
1 Klik met de rechtermuisknop op een tekstobject in het voorbeeldvenster en selecteer Lettertype kenmerken.
2 Wijzig de tekstkenmerken in het dialoogvenster Lettertype.
Als u op Instellingen lettertype op het tabblad Bewerken klikt, wordt het dialoogvenster Lettertype ook geopend.
Menuobjecten groter/kleiner maken, draaien en vervormen
Klik op het menuobject in het voorbeeldvenster en sleep de grepen of de knooppunten.
Als u objecten wilt herstellen naar een eerdere staat, klikt u met de rechtermuisknop in het voorbeeldvenster en selecteert u Instellen op hoek van 0 graden of Distortie object verwijderen.
Een enkel menuobject uitlijnen
Klik op het menuobject in het voorbeeldvenster en sleep het naar de gewenste positie.
Als u de rasterlijnen als referentie wilt gebruiken tijdens het slepen van menuobjecten, klikt u met de rechtermuisknop in het voorbeeldvenster en selecteert u Rasterlijn weergeven. Als u een object tijdens het slepen automatisch wilt uitlijnen met de dichtstbijzijnde rasterlijn, selecteert u Uitlijnen op raster.
Zorg dat de objecten zich in het veilige gebied voor televisie bevinden (omgeven door een stippellijn).
Meerdere menuobjecten uitlijnen
1 Selecteer de objecten in het voorbeeldvenster terwijl u de toets [Ctrl] ingedrukt houdt.
2 Klik met de rechtermuisknop, selecteer Uitlijnen en kies een van de volgende opties:
Links/Boven/Rechts/Onder — hiermee verplaatst u alle geselecteerde objecten (behalve het modelobject) horizontaal om de linker-/boven-/rechter-/onderkant uit te lijnen met de linker-/boven-/rechter-/onderkant van het modelobject.
Verticaal centreren — hiermee verplaatst u alle geselecteerde objecten verticaal naar het midden van het bovenste/onderste object.
Horizontaal centreren — hiermee verplaatst u alle geselecteerde objecten horizontaal naar het midden van het meest linkse/rechtse object.
Beide centreren — hiermee verplaatst u alle geselecteerde objecten naar het midden van het bovenste/onderste/meest links/rechtse object.
Gelijkmatig verticaal uitspreiden — hiermee verplaatst u alle geselecteerde objecten (behalve het bovenste/onderste object) verticaal en worden ze gelijkmatig verticaal verdeeld. Dit menu-item is alleen beschikbaar als er drie of meer objecten zijn geselecteerd.
Gelijkmatig horizontaal uitspreiden — hiermee verplaatst u alle geselecteerde objecten (behalve het meest linkse/rechtse object) horizontaal en worden ze gelijkmatig horizontaal verdeeld. Dit menu-item is alleen beschikbaar als er drie of meer objecten zijn geselecteerd.
Gelijke breedte/hoogte — hiermee geeft u alle geselecteerde objecten (behalve het modelobject) dezelfde breedte/hoogte als het modelobject.
Gelijke breedte en hoogte — hiermee geeft u alle geselecteerde objecten (behalve het modelobject) dezelfde breedte en hoogte als het modelobject.
De Z-volgorde van menuobjecten wijzigen
Klik met de rechtermuisknop op het menuobject in het voorbeeldvenster, selecteer Uitlijnen en kies een van de volgende opties:
Vooruit halen — hiermee haalt u het geselecteerde object één laag naar voren.
Naar achteren sturen — hiermee stuurt u het geselecteerde object één laag naar achteren.
Naar voorgrond — hiermee plaatst u het geselecteerde object op de voorgrond.
Naar achterkant sturen — hiermee plaatst u het geselecteerde object in de laag net boven het achtergrondobject.
Vormkenmerken van menuobjecten kopiëren en plakken
Klik met de rechtermuisknop op het menuobject in het voorbeeldvenster en selecteer Vormkenmerken kopiëren of Vormkenmerken plakken.
Opmerking: Kenmerken zoals breedte, hoogte, draaihoek, vervorming, transparantie, schaduwen en hoge lichten kunt u kopiëren en plakken. Tekstgrenzen kunt u echter niet kopiëren.
Menufilters en overgangseffecten toevoegen
1 Klik op een menuobject in het voorbeeldvenster.
2 Kies op het tabblad Bewerken de filter of de effecten die u wilt toepassen.
Bewegingspad — hiermee past u een vooraf gedefinieerd bewegingspad toe op menuobjecten zoals titels, miniatuurknoppen en navigatieknoppen.
Menu In/Menu Uit — hiermee opent u selectiefilters en overgangseffecten. Als een menusjabloon een effect Menu In heeft, is de standaardduur 20 seconden.
Sommige menusjablonen beschikken over geluidseffecten voor de overgangen Menu In en Menu Uit. U kunt deze geluidseffecten echter niet wijzigen of verwijderen.