Media bewerken : Witbalans aanpassen

Witbalans aanpassen
Met de witbalans kunt u de natuurlijke kleurtemperatuur van een afbeelding herstellen door ongewenste kleurvervormingen als gevolg van conflicterende lichtbronnen en verkeerde camera-instellingen te verwijderen.
Een voorwerp dat bijvoorbeeld wordt verlicht door gloeilampen, kan te rood of geel worden in een afbeeldings- of videofragment. U moet een referentiepunt voor de kleur wit identificeren in de afbeelding om het natuurlijke effect te verkrijgen. Corel VideoStudio biedt u verschillende opties voor het selecteren van het witpunt:
Auto — kiest automatisch een witpunt dat overeenstemt met de globale kleur van uw afbeelding.
Kleur kiezen — hiermee kunt u handmatig het witpunt in de afbeelding selecteren. Gebruik de pipet om een referentiegebied te kiezen dat wit of neutraal grijs moet zijn.
Voorinstellingen voor witbalans — hiermee wordt het witpunt automatisch geselecteerd op basis van de specifieke lichtomstandigheden of scenario's.
Temperatuur — hiermee kunt u de kleurtemperatuur van de lichtbronnen in Kelvin (K) opgeven. Met lagere waarden worden Wolfraam, Fluorescerend en Daglicht aangegeven, terwijl Wolk, Schaduw en Bewolkt vallen onder een hoge kleurtemperatuur.
Witbalans aanpassen
1 Selecteer een video of foto op de tijdlijn of in de bibliotheek.
2 Klik in de werkruimte Bewerken op Opties om het Optiepaneel te openen.
3 Selecteer het tabblad Video of Foto en klik op de optie Kleurcorrectie.
4 Schakel het selectievakje Witbalans in.
5 Geef op hoe u het witpunt wilt identificeren. Selecteer een van de opties (Automatisch, Kleur kiezen, Standaardinstellingen voor witbalans of Temperatuur).
6 Als u Kleur kiezen hebt geselecteerd, kiest u Voorbeeld weergeven om een voorbeeldgebied in het Optiepaneel weer te geven.
7 Wanneer u de cursor naar het voorbeeldgebied sleept, verandert de cursor in een pipetpictogram.
8 Klik om een referentiepunt in uw afbeelding aan te geven dat de kleur wit vertegenwoordigt.
9 Bekijk in het voorbeeldvenster het effect van de nieuwe instellingen op de afbeelding.
Opmerking: Klik op de vervolgkeuzepijl bij Witbalans om meer kleuraanpassingen weer te geven die u kunt gebruiken. Selecteer Levendige kleur of Normale kleur voor de kleurintensiteit. Voor het instellen van het gevoeligheidsniveau van de witbalans kunt u een van de volgende opties kiezen: Flets, Normaal en Sterk.