Woordenlijst

Apparaatbeheer
Een stuurprogramma waarmee programma's videobronnen, zoals een camcorder of videorecorder, kunnen beheren.
AVCHD
Advanced Video Codec High Definition is een video-indeling die is ontwikkeld voor camcorders. Deze indeling maakt gebruik van een schijfstructuur die is ontwikkeld voor Blu-ray Disc/high-definition-compatibiliteit en op standaard-dvd's kan worden gebrand.
AVI
Audio-Video Interleave is een bestandsindeling voor digitale video die speciaal is ontwikkeld voor Microsoft Windows-omgevingen en die doorgaans gebruikt wordt voor de opslag van verschillende audio- en videocodecs.
Begin-/eindpunt
Punten in een fragment die zijn gemarkeerd voor bewerken en bijsnijden. Een deel van een groter fragment kan worden geselecteerd door het begin en einde in te stellen.
Beweging volgen
Een cinematografische en videoproductietechniek waarbij specifieke voorwerpen in videofragmenten worden gevolgd. Video-elementen kunnen worden gevolgd door gebruik te maken van geselecteerde en aparte reeks pixels die worden gebruikt voor het volgen van beweging. Dit proces kan automatisch worden uitgevoerd door het programma, handmatig plaatsvinden of een combinatie van beide. Er worden bewegingspaden gecreëerd die kunnen worden gebruikt bij het naadloos toevoegen van 2D- en 3D-afbeeldingen die in het origineel aanwezig lijken bij het opnemen van het videofragment.
Bibliotheek (Corel VideoStudio)
De bibliotheek is een opslagruimte voor alle mediafragmenten. In de bibliotheek kunt u video, audio, titels of kleurfragmenten opslaan en deze direct oproepen voor gebruik in een project.
Bijsnijden
Het proces waarbij een videofragment wordt bewerkt of bijgesneden. Video's kunnen frame voor frame worden bijgesneden.
Blu-ray Disc
Blu-ray Disc is een nieuwe optische diskindeling die gebruikmaakt van blauw laserlicht voor opnemen en afspelen in high definition. Op disks van 25 GB (een laag) en van 50 GB (twee lagen) kunnen heel wat meer gegevens worden gebrand, zowat vijf keer de capaciteit van een standaard-dvd.
Cloudgebaseerde opslag
Een externe opslagruimte die kan worden gebruikt voor het opslaan van bestanden. In plaats van dat documenten en mediabestanden worden opgeborgen op een lokaal station, worden bestanden opgeslagen in een externe database die toegankelijk is via een apparaat met webtoegang. Verschillende bedrijven bieden cloudgebaseerde opslagservices aan die beschikbaar zijn voor zowel gratis als betaalde accounts.
Codec
Een bijzonder algoritme of programma dat wordt gebruikt om video te verwerken. Het woord is een samenstelling van compressie/decompressie of coder/decoder.
Compressie
Compressie wordt bereikt via een codec en werkt door het verwijderen van overbodige gegevens of een beschrijving in termen die gedecomprimeerd kunnen worden. Bijna alle digitale video wordt op een of andere manier gecomprimeerd volgens verschillende compressieniveaus. Hoe hoger de compressie, hoe meer bronnen er vereist zijn voor afspelen.
Direct afspelen
Hiermee kunt u het gehele project afspelen zonder renderen. Alle fragmenten worden direct afgespeeld in het voorbeeldvenster zonder een tijdelijk voorbeeldbestand te maken. De afspeelkwaliteit is afhankelijk van uw hardwareconfiguratie.
Als er frames wegvallen wanneer u Direct afspelen gebruikt, kunt u het beste Afspelen met hoge kwaliteit gebruiken om een voorbeeld van het project te bekijken.
DNLE
Digital Non-Linear Editing is een methode om meerdere videofragmenten te combineren en te bewerken om een eindproduct te maken. DNLE biedt te allen tijde willekeurige toegang tot alle bronmaterialen tijdens het bewerkingsproces.
DSLR
Een type camera waarbij gebruik wordt gemaakt van verwisselbare lenzen en foto's worden gemaakt met een spiegelreflexsysteem. Het acroniem DSLR staat voor digitale spiegelreflex met enkele lens. Vergeleken met compacte point-and-shoot-camera's bieden DSLR's meer handmatige bedieningselementen en een hogere beeldkwaliteit.
DV
Digitale Video met een hoofdletter "D" en een hoofdletter "V" staat voor een zeer specifieke video-indeling, net zoals VHS of High-8. Deze indeling kan worden gelezen (afgespeeld, opgenomen) door uw camcorder en uw computer, als u over de juiste hardware (vastlegkaart) en software (DV-codec) beschikt. DV kan van uw camcorder naar de computer worden gekopieerd en vervolgens (na bewerking) zonder kwaliteitsverlies weer naar de camcorder worden teruggezet.
DVD
Digital Versatile Disc (dvd) is een populair medium voor het maken van video's vanwege de hoge kwaliteit en grote compatibiliteit. Dvd's garanderen niet alleen audio- en videokwaliteit, maar maken gebruik van de MPEG-2-indeling die gebruikt wordt voor de productie van enkel- of dubbelzijdige schijven en een of twee lagen. Ze kunnen worden afgespeeld op zelfstandige dvd-spelers of in het dvd-romstation van uw pc.
Effect
Een effect in Corel VideoStudio is een speciaal computergegenereerd kenmerk dat wordt toegepast op videofragmenten en het uiterlijk en de kwaliteit van de video wijzigt voor een bepaalde look.
Ev
Het acroniem staat voor Exposure Value (belichtingswaarde) oftewel de combinatie van instellingen voor lensopening, sluitersnelheid en ISO als de camera zich in de P- (geprogrammeerde), S- of Tv- (sluiterprioriteit) of Av-modus (lensopeningprioriteit) bevindt. Door aanpassing van de Ev-waarde kan een opname opzettelijk worden over- of onderbelicht.
Exporteren
Het proces waarbij bestanden worden gedeeld. Wanneer u een bestand exporteert, worden de gegevens meestal geconverteerd naar een indeling die wordt herkend door de ontvangende toepassing. Het originele bestand blijft ongewijzigd.
FireWire
Een standaardinterface die wordt gebruikt om digitale audio-/videoapparaten, zoals DV-camcorders, aan te sluiten op computers. Het is de handelsmerknaam van Apple voor de IEEE-1394-standaard.
Fragment
Een klein deel van een film. Een fragment kan bestaan uit audio, video, stilstaande afbeeldingen of een titel.
Frame
Eén afbeelding in een film.
Framegrootte
De grootte van weergegeven afbeeldingen in video- of animatiereeksen. Als een afbeelding die voor de reeks is bedoeld, kleiner of groter is dan de huidige framegrootte, moet de grootte van de afbeelding worden gewijzigd of moet de afbeelding worden bijgesneden.
Framesnelheid
Het aantal frames per seconde in een video. NTSC-video bevat gewoonlijk 29,97 frames per seconde (fps), terwijl PAL gewoonlijk 25 fps bevat, maar kleinere videobestanden kunnen op de computer worden gemaakt met lagere framesnelheden.
Gegevenssnelheid
De hoeveelheid gegevens die per seconde wordt overgedragen van een deel van de computer naar een ander deel. Deze gegevenssnelheden variëren afhankelijk van het mediatype.
HDV
HDV is een indeling voor het opnemen en afspelen van high-definition-video op een DV-band. HDV-video, dat in 2003 werd aangekondigd als een betaalbare high-definition-indeling, ondersteunt resoluties tot 1440 x 1080 en wordt gecomprimeerd met MPEG-2. HDV-audio wordt gecomprimeerd met MPEG-1 Layer 2.
Hoogte-breedteverhouding
De verhouding tussen de breedte en de hoogte voor een bepaalde afbeelding. Het behouden van de hoogte-breedteverhouding verwijst naar het proces waarbij de verhoudingen tussen de afmetingen behouden blijven wanneer de breedte of de hoogte van een afbeelding wordt gewijzigd. In video zijn de twee meest gangbare hoogte-breedteverhoudingen 4:3 en 16:9 voor de formaten Standard definition (SD) en High definition (HD).
HTML5
Dit is een nieuwe versie van Hypertext Markup Language (HTML) waarin meer functionaliteit kan worden ondersteund dan in eerdere HTML-versies. HTML5 is met name handig bij het integreren van audio- en videobestanden in webpagina's.
IEEE-1394
De standaard 1394, die ook bekend staat als FireWire, maakt seriële verbindingen tussen de computer en een HDV/DV-camcorder of een ander hogesnelheidsapparaat mogelijk. Apparaten die voldoen aan recente updates van deze standaard, zijn in staat om digitale gegevens te versturen met 400 megabits per seconde.
Invoegtoepassingen voor vastleggen
Met deze in Corel VideoStudio geïntegreerde hulpprogramma's kan het programma vastlegapparaten herkennen en deze automatisch detecteren wanneer ze op de computer worden aangesloten.
ISO
Bij deze camera-instelling wordt de gevoeligheid van de beeldsensor gemeten. Een lagere instelling is ideaal als er voldoende licht is, terwijl een hogere instelling het beste is in het donker. Als de juiste ISO-instelling wordt gekozen, wordt de hoeveelheid ruis of korreligheid van het vastgelegde beeld beperkt.
Kleurfragment
Een eenvoudige achtergrondkleur die in een film wordt gebruikt. Wordt vaak gebruikt voor titels en credits, aangezien de tekst dan duidelijk afsteekt tegen de achtergrondkleur.
Koppelen
Een methode om eerder opgeslagen gegevens in een ander programma op te slaan zonder de grootte van het resulterende bestand aanzienlijk te wijzigen. Koppelen biedt ook het voordeel dat het originele bestand kan worden aangepast in het oorspronkelijke programma en dat de wijzigingen automatisch worden doorgevoerd in het programma waaraan het bestand is gekoppeld.
Lensopening
Bij deze camera-instelling wordt de grootte van de opening in de lens gemeten. Hiermee wordt de hoeveelheid licht gecontroleerd die in de camera binnendringt. De lensopening wordt gemeten in f-stops, waarbij de notatie f/waarde wordt gevolgd. Bijvoorbeeld: f/22.
Meetmodus
Met deze camera-instelling wordt de belichting aangepast op basis van de helderheid van het onderwerp. De meestgebruikte opties voor de meetmodus zijn Evaluatief, Gedeeltelijk, Spot, Centrum gewogen en Multi-zone.
MP3
Afkorting van MPEG Audio Layer-3. MP3 is een technologie voor audiocompressie die resulteert in audiokwaliteit die de kwaliteit van cd's benadert met een zeer kleine bestandsgrootte, waardoor het bestand snel kan worden verzonden via het internet.
MPEG-2
Een standaard voor video- en audiocompressie die in veel producten, zoals dvd, wordt gebruikt.
MPEG-4
Een video- en audio-indeling die veel wordt gebruikt in mobiele apparaten en videostreaming op het internet en die video's van hoge kwaliteit tegen lage gegevenssnelheden biedt.
NLE
Non Linear Editing (niet-lineair bewerken). In het verleden was conventionele bewerking op een videorecorder noodzakelijk lineair omdat de fragmenten op een videoband na elkaar moesten worden bewerkt. Bewerkingen op een computer kunnen in elke gewenste volgorde worden uitgevoerd.
NTSC/PAL
NTSC is de videostandaard die wordt gebruikt in Noord-Amerika, Japan, Taiwan en enkele andere regio's. De bijbehorende framesnelheid is 29,97 fps. PAL wordt gebruikt in Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, China, Thailand en enkele andere Aziatische regio's en heeft een framesnelheid van 25 fps. Er zijn andere verschillen. Wat DV en dvd betreft, heeft NTSC een videoresolutie van 720 x 480 pixels, terwijl PAL een videoresolutie van 720 x 576 pixels heeft.
Opnamen
Opgenomen film die voor gebruik in een groter project is bedoeld.
Overgangseffect
Een overgang is een methode waarop twee videofragmenten in elkaar overlopen, bijvoorbeeld een fragment dat overvloeit in het andere.
Overlay
Dit zijn video- of afbeeldingsfragmenten die bovenop bestaande fragmenten in uw project zijn geplaatst.
Plugins
Plugins zijn hulpprogramma's die meer functies en effecten aan een programma toevoegen. In Corel VideoStudio zorgen plugins ervoor dat het programma vastlegapparaten automatisch herkent en video's kan uitvoeren voor verschillende doeleinden, zoals e-mail, webpagina's, videowenskaarten en DV-opname.
Profiel
Een profiel bevat verschillende kenmerken voor een bestand, zoals de bitsnelheid, het aantal en type streams, de compressiekwaliteit, de framegrootte, enzovoort.
Projectbestand
In Corel VideoStudio bevat een projectbestand (*.VSP) de vereiste informatie om alle bijbehorende afbeeldings-, audio- en videobestanden te koppelen. In Corel VideoStudio moet u een projectbestand openen voordat u een video kunt bewerken.
Renderen
Renderen is het proces waarbij een voltooide film wordt gemaakt van de bronbestanden in een project.
Ruis
Ruis treft men aan in audio en video. In audio manifesteert het zich als ongewenst achtergrondgesis, terwijl het gaat om willekeurige vlekken en punten op het scherm in video. Dit zijn elektronische interferenties die het meest voorkomen in analoge video en audio.
Scènes
Een scène is een reeks doorlopende frames. In Corel VideoStudio wordt elke scène die wordt vastgelegd met de functie Splitsen op scène gebaseerd op de opnamedatum en -tijd van het beeldmateriaal. In een vastgelegd DV AVI-bestand kunnen scènes zijn opgesplitst in meerdere bestanden op basis van de opnamedatum en -tijd van het beeldmateriaal of op basis van wijzigingen in de inhoud van de video. In een MPEG-2-bestand worden de wijzigingen in de inhoud gebruikt om scènes op te splitsen in bestanden.
Sjabloon
Een werkpatroon in een programma. Sjablonen zijn vooraf gedefinieerde indelingen en instellingen die dienen als leidraad bij het maken van projecten.
Sleutelframe
Een specifiek frame in een fragment dat is gemarkeerd voor speciale bewerking of andere activiteiten om de voortgang, het afspelen of andere kenmerken van de voltooide animatie te bepalen. Als u bijvoorbeeld een videofilter toepast en vervolgens verschillende effectniveaus toewijst aan de begin- en eindframes, wordt de weergave van de video gewijzigd van het begin tot het eind van het videofragment. Wanneer u een video maakt en vervolgens sleutelframes toewijst aan delen die een hogere gegevensoverdracht nodig hebben, kunt u beter bepalen hoe vloeiend de video wordt afgespeeld.
Sluitersnelheid
Bij deze camera-instelling wordt de hoeveelheid tijd dat de sluiter geopend blijft gemeten. De sluitersnelheid wordt gemeten in seconden. Snelle sluitersnelheden worden gewoonlijk uitgedrukt in fracties van een seconde (1/500, 1/250, 1/125, enz.). Trage sluitersnelheden worden gemeten als gehele getallen (1, 10, 30, enz.).
SmartRender
De SmartRender-technologie bespaart tijd bij het genereren van een voorbeeldweergave door alleen de delen te renderen die sinds uw laatste rendering zijn gewijzigd.
Splitsen op scène
Met deze functie worden verschillende scènes automatisch opgesplitst in afzonderlijke bestanden. In Corel VideoStudio is de manier waarop scènes worden gedetecteerd afhankelijk van de stap waaraan u werkt. In de werkruimte Vastleggen detecteert de functie Splitsen op scène afzonderlijke scènes op basis van de opnamedatum en -tijd van het oorspronkelijke beeldmateriaal. Als in de werkruimte Bewerken de functie Splitsen op scène wordt toegepast op een DV AVI-bestand, kunnen scènes op twee manieren worden gedetecteerd: op basis van de opnamedatum en -tijd of op basis van wijzigingen in de inhoud van de video. Bij MPEG-bestanden worden scènes alleen gedetecteerd op basis van wijzigingen in de inhoud.
Stem
Het gesproken verhaal van een video of film wordt doorgaans de voice-over genoemd. Dit komt het vaakst voor in documentaires.
Storyboard
Een storyboard is een visuele representatie van uw film. Afzonderlijke fragmenten worden als miniaturen op de tijdlijn weergegeven.
Streaming
Hiermee kunnen grote bestanden worden afgespeeld terwijl ze worden gedownload. Streaming wordt veel gebruikt voor grote video- en audiobestanden die via videowebsites op het internet beschikbaar worden gesteld.
Stuurprogramma
Een programma waarmee de verbinding tussen een bepaald apparaat en een computer wordt beheerd.
Tijdcode
De tijdcode van een videobestand is een digitale manier om de positie in een video aan te duiden. Tijdcodes kunnen worden gebruikt om zeer nauwkeurige bewerkingen uit te voeren.
Tijdlijn
De tijdlijn is een grafische voorstelling van uw film in chronologische volgorde. De relatieve grootte van fragmenten op de tijdlijn geeft u een duidelijk beeld van de lengte van uw mediafragmenten en de relatieve positie van titels, overlays en audio.
Titel
Een titel kan een filmtitel, bijschrift of credit zijn. Iedere tekst die boven op uw video ligt, kan worden beschouwd als een titel.
Ultra HD (4K-resolutie)
Een videoresolutie met een breedte van ongeveer 4.000 pixels. Dit wordt ook wel Ultra High-Definition of Ultra HD genoemd. De term wordt gebruikt om te verwijzen naar alle schermstandaarden van ten minste 3840 x 1080 pixels.
Vastleggen
Het opnemen van video's of afbeeldingen op de vaste schijf van een computer.
Vervagen (Fade)
Een overgangseffect waarbij het fragment geleidelijk verdwijnt of verschijnt. In video zal het beeld gradueel wijzigen naar of van een effen kleur, of van een afbeelding naar een andere. Bij audio zal de overgang verlopen van maximaal volume naar volledige stilte of andersom.
Videofilters
Een videofilter is een manier om de weergave van een videofragment te wijzigen, zoals mozaïek en golven. Hij kan gebruikt worden als een corrigerende maatregel als compensatie voor opnamefouten, maar kan ook creatief worden aangewend om een bepaald video-effect te realiseren.
Witbalans
Bij deze camera-instelling wordt de kleurtemperatuur van het onderwerp gemeten. Verschillende verlichtingsomstandigheden beïnvloeden de manier waarop een camera de kleuren in een tafereel meet. De meeste digitale camera's bieden vooraf ingestelde waarden voor automatisch, zonlicht, bewolkt, fluorescerend en gloeilamp.